Hampaan ja purennan kuntoutus

Purentavikojen ja purentaongelmien hoito

Purennan kannalta on tärkeää säilyttää suussa lähtökohtaisesti mahdollisimman paljon omia hampaita. Hampaiden puutos voi olla synnynnäistä, trauman aiheuttamaa tai kuten useimmiten, syynä on hampaiden menetys reikiintymisen ja kiinnityskudoksen tuhoutumisen takia. Tätä kutsutaan sairaudeksi nimeltä parodontiitti. 

Hampaiden ja purennan kunnon ylläpitoa

Purennan kuntoutuksen tarkoituksena on säilyttää ja ylläpitää hampaiden sekä purennan kuntoa. Se voi olla yhden hampaan paikkausta tai koko purukaluston restaurointia. Hampaan säilyttämiseen vaaditaan terve, elävä juuri tai juurihoidettu, tulehdusvapaa juuri. Juuren ympärillä on myös oltava riittävä tuki eli kiinnityskudos, jotta hammas kestäisi purennan aiheuttamaa rasitusta.

Hampaan korjaamiseen ja rakentamiseen käytetään nykyään enimmäkseen yhdistelmämuovia. Sen lisäksi vaihtoehtoina on lasi-ionomeeri, amalgaami, kulta, keramia ja titaani.

Hampaiden kuluminen

Hampaisto voi olla myös kulunut eri syistä. Esimerkiksi happamat juomat tai hampaiden yhteenpureminen (bruksismi) voi vahingoittaa hampaita ja kuluttaa purentaa.  Madaltunut purenta rasittaa mm. leukaniveliä ja voi aiheuttaa päänsärkyä sekä niskakipuja. Lievempänä oireena voi esiintyä leukanivelten naksumista. Tällöin voidaan harkita purennan korotusta tai purentakiskohoitoa (purentafysiologinen hoito).

Hampaiden puuttuminen

Kulumisen lisäksi hammaspuutos eli purentatuen puutos aiheuttaa rasitusta leukaniveliin. Tällöin palautetaan riittävä purentatuki proteettisin ratkaisuin tai hammasimplantein. Yhtä ainoaa joka tilanteeseen sopivaa hoitovaihtoehtoa ei ole, vaan hoito on aina suunniteltava yksilöllisesti, potilaskohtaisesti suuhun sopivaksi. 

Ota yhteyttä ja varaa aika!

Tutustu myös muihin hammashoidon palveluihimme.